Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, May 10, 2012

30% Atas Pagar - UMCEDEL Kenalpasti hampir 50% Pengundi Pro BN.

Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaysia (UMCEDEL) mengenalpasti seramai 49% rakyat Malaysia yang berdaftar sebagai pengundi bakal memilih Barisan Nasional (BN) untuk kekal mentadbir Kerajaan Pusat di Negara ini.

Keputusan hasil analisis ini juga menggambarkan peluang Pakatan hasil kerjasama DAP, PKR dan PAS dalam merampas Kerajaan sedia ada pada Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13) agak tipis dengan jumlah sokongan pengundi sekadar 21% sahaja.

Manakala tinjauan UMCEDEL juga telah mendapati sejumlah 30% pengundi masih tidak pasti untuk memilih parti pilihan di kawasan masing-masing seterusnya memimpin Kerajaan Persekutuan pada Pilihan Raya Umum akan datang. Sebelum ini, Merdeka Center turut membuat analisis hasil tinjauan yang dilihat memihak kepada BN pada PRU13 kelak. Hasil kajian mendapati kepimpinan Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi faktor pendorong peningkatan sokongan berbanding PRU12 yang lalu.

Tinjauan mendapati, di peringkat persekutuan, BN mendapat sokongan 49 peratus, Pakatan 21 peratus manakala 30 peratus lagi tidak pasti.

No comments: