Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, March 15, 2012

Noh saman ADUN Sekinchan, kerajaan Selangor RM10 juta

Pembangkang jangan fikir nak ambil jalan mudah ke Putrajaya dengan fitnah pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana silap haribulan atau silap mulut badan boleh binasa.

Taktik lama tabur fitnah dan tuduh macam-macam terhadap pemimpin BN berulang bila tiba nak pilihan raya dan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar juga tak terlepas jadi sasaran mereka.

Cuma mereka silap orang kerana ahli parlimen Tanjung Karang itu bukan sahaja berani caka macam-macam tentang helah pembangkang malah beliau telah memfailkan saman fitnah terhadap kerajaan negeri Selangor serta Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sekinchan, Ng Sue Lim kerana didakwa memfitnah beliau.

Ini gara-gara kerajaan negeri Selangor melalui akhbar rasminya, SelangorKini dalam keluaran 25 November sehingga 2 Disember 2011 telah menerbitkan dua artikel yang dikatakan memfitnah Noh.

Antara lain tajuk artikel itui: "Pesawah tuntut Noh Omar letak jawatan" serta artikel yang turut menyiarkan kain rentang "Noh Omar khianat petani dan lesap RM110 juta untuk bantuan petani".

"Satu kita saman kerajaan negeri bersama enam yang lain termasuk sidang pengarang SelangorKini dan satu lagi kepada Adun Sekinchan," katanya pada sidang akhbar di lobi Parlimen pada Rbu.

Beliau berkata, saman sebanyak RM10 juta setiap satu telah difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam,Selangor pada 9 Mac lalu melalui peguam beliau, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin.

Noh menegaskan, penerbitan kata-kata fitnah itu boleh menjatuhkan reputasi beliau sebagai Ahli Parlimen, menteri dan juga Timbalan Pengerusi BN Selangor.

Katanya, inilah taktik selalu pembangkang guna bila nak pilihan raya dengan buat macam-macam fitnah bagi mempengaruhi rakyat Mahkamah menetapkan 22 Mac ini untuk pendengaran pengurusan kes.

No comments: