Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, March 9, 2012

Gaji kakitangan awam:pembangkang garu kepala....dan satu lagi pusingan spekulasi pilihanraya

Setiap kali ada berita besar yang mengembirakan rakyat....soalan sama akan keluar.

"Semua orang boleh membuat spekulasi kononnya pilihan raya akan berlaku sebaik sahaja kerajaan menyelesaikan status kedudukan SBPA, tidak ada salahnya."

Itu jawapan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika ditanya wartawan mengenainya selepas merasmikan set tren MyKomuter di Kuala Lumpur Khamis.

Sebelum itu di Putrajaya Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada satu perhimpunan khas dengan penjawat awam mengumumkan pelarasan gaji dan pembatalan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

Pengumuman yang menyelesaikan isu gaji dan faedah kepada 1.4 juta kakitangan awam sudah tentunya buat pembangkang garu kepala dan akan cetuskan satu lagi pusingan spekulasi hangat tentang pilihanraya umum dalam masa terdekat.

"Ini adalah satu petanda pilihan raya sudah dekat, kemungkinan selepas pertabalan Yang diPertuan Agong pada 12 April depan atau mungkin pada bulan Mei depan," kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada wartawan di Melaka ketika diminta mengulas tentang pelarasan gaji itu.

Dalam pada itu di blog,twitter dan facebook pembangkang juga riuh dicanang tentang kemungkinan pilihanraya umum sudah dekat.

Pusingan spekulasi sebelum ini bertumpu kepada kepada pemberian RM500 menerusi BR1M.

Pembangkang nampaknya menjadi semakin kalut kebelakangan ini melihat satu per satu pengumuman 'feel good' dibuat oleh kerajaan yang melegakan rakyat.

Kalau sebelum ini kita lihat segala macam usaha dibuat untuk mencerca pemberian BR1M termasuk umpan pancing undi ,kini pembangkang sedang jenuh susun ayat untuk menimbulkan keraguan rakyat pada berita gembira terbaru ini.

Dewan Pemuda PAS Malaysia awal-awal lagi cuba menidakkan hasrat baik kerajaan dengan mendakwa keputusan Perdana Menteri membatalkan SBPA kembali kepada Sistem Saraan Malaysia (SSM) adalah suatu kejayaan rakyat khususnya kakitangan awam dalam memperjuangkan hak mereka.

Dalam usaha memberi untuk memberi gambaran seburuk mungkin ia turut mendakwa Najib akhirnya terpaksa mengalah kepada tekanan rakyat yang tidak berpuashati kerana tidak meletakkan kepentingan rakyat bawahan dalam perkara yang membabitkan mereka.

Sedangkan menurut Muhyiddin sendiri langkah kerajaan mengembalikan SSM yang ditambah baik membuktikan kerajaan Barisan Nasional sangat responsif terhadap kehendak masyarakat.

Beliau menjelaskan langkah itu diambil setelah satu jawatankuasa yang ditubuhkan untuk menilai semula SBPA berpendapat ia tidak berapa sesuai dengan gagasan 1Malaysia iaitu Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan.

"(Justeru) Perdana Menteri telah mengambil satu langkah (untuk) menilai balik (SBPA)," katanya.

Anihnya pembangkang bercakap tanpa melihat kiri kanan.Mereka lupa sebahagian besar dari janji manifesto mereka semasa pilihanraya umum Mac 2008 tidak dipenuhi hingga ke hari ini.

Di Selangor misalnya,Setiausaha Perhubungan UMNO Selangor Datuk Seri Zin Mohamed mendakwa tidak sampai 10 peratus dari perkara-perkara yang dijanji dalam manifesto pembangkang ditunai.

Rakyat Selangor,Pulau Pinang dan Kedah yang jatuh ke tangan pembangkang semasa pilihanraya umum lalu sendiri sedar kepincangan ini.

Bab Kelantan jangan cakap,kerajaan negeri itu terus mendendangkan slogan agama untuk mengkaburi pelbagai kelemahannya termasuk isu air yang tidak selesai setelah lebih 20 tahun perintah negeri itu.

Pada ketika semua parti politik sudah mula nak masuk gear empat sebagai persiapan menghadapi PRU13,difahamkan pembangkang sedang giat mengatur strategi untuk mencetuskan pelbagai gambaran buruk pada aja jua usaha baik kerajaan.

"Nanti dekat-dekat pilihanraya anda kelak boleh merasakan seolah tidak ada satu benda pun yang berguna dalam negara ini...sedangkan kita semua hidup aman damai selama ini," kata seorang bekas aktivis pembangkang yang berharap rakyat tidak kelabu mata dengan gelagat biasa mereka itu.

Katanya pembangkang tahu mereka ada banyak kelemahan yang perlu disorok menjelang pilihanraya umum yang cukup mencabar kali ini.

"Strategi yang kami pakai sejak dulu... hentam apa saja yang baik-baik agar rakyat keliru,"katanya.

Beliau mengakui dalam senario politik semasa di negara ini pembangkang mempunyai kelebihan 'untuk menuduh' kerana mereka bukan kerajaan pusat yang memerintah.

Ini katanya kerana lumrah manusia yang suka dengar cerita-cerita sensasi dan tuduh menuduh panas.

"Memang mudah kalau pakai hentam dan tembak apa saja..begitu juga bab berjanji bulan dan bintang macam dalam Buku Jingga dalam 100 hari semua boleh buat...kami pun tahu semua itu temberang saja....soalnya peduli apa,"katanya.

No comments: