Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, March 15, 2012

Dewan 'kecoh' dua hari berturut-turut

14/3/2012 - Perdebatan panas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahli Parlimen Rembau Khairy Jalamudin berkenaan sokongan Anwar kepada Israel semalam rupa-rupanya tidak berakhir lagi.
Pagi Rabu, Dewan Rakyat yang bersidang bermula 'panas' sebaik Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman mula menjawab soalan nombor satu.

Semuanya bermula apabila Anifah menjawab soalan Datuk Juslie Ajirol (BN-Libaran) yang mahu tahu sumbangan yang telah diusahakan kerajaan Malaysia terhadap Palestin selama ini.

Anifah dalam jawapannya mengaitkan dengan kenyataan Anwar berhubung sokongannya terhadap keselamatan Israel dalam Wall Street Journal yang disiarkan Januari lalu.

Suasana dingin dewan bertukar panas secara tiba-tiba apabila beberapa anggota Parlimen pembangkang bertindak bangun dan membantah kenyataan itu yang disifatkan sebagai tidak berasas.

Dimulai oleh Nurul Izzah Anwar (PKR-Lembah Pantai) yang mendakwa Anifah cuba mengelirukan Dewan dan sengaja menggunakan ruang menjawab untuk menghina dan melemparkan tuduhan tidak berasas terhadap Anwar.

Turut bangun adalah Khalid Samad (PAS-Shah Alam), Azmin Ali (PKR-Gombak), dan Yusmadi Yusuf (PKR-Balik Pulau) yang sama-sama meminta Anifah agar membaca keseluruhan kenyataan Anwar agar tidak terus mengelirukan Dewan.

Nurul Izzah turut meminta agar Anifah dirujuk ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen sekiranya beliau enggan menarik semula kenyataannya itu.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar bagaimanapun berkata: "Tak payah ajar saya tugas saya. Biar saya jalankan tugas saya, biar saya buat keputusan sendiri. Jangan desak saya."

Kekecohan yang berlangsung hampir setengah jam itu yang turut disertai Datuk Bung Mokhtar Radin (BN-Kinabatanagan) dan Datuk Mohamed Aziz (BN-Sri Gading) akhirnya reda apabila Wan Junaidi tidak membenarkan sebarang soalan tambahan dibangkitkan.

Walaupun pembangkang cuba buat bising, tapi Anifah menjawab dengan tenang dan tidak mempedulikan asakan demi asakan mereka.

Dalam jawapannya, Anifah menegaskan bahawa Malaysia tidak pernah menjalin hubungan diplomatik dengan Israel dan dasar itu jelas serta tidak berubah sejak dulu.

Menurutnya, Malaysia juga secara konsisten menyatakan kebimbangan serta mengutuk serangan dan pencerobohan Israel di wilayah yang diduduki rakyat Palestin, selain penempatan haram mereka di Tebing Barat.

"Sebagai negara yang prihatin dan bersimpati terhadap nasib malang Palestin, Malaysia telah dan akan terus memberi sokongan dari segi sosial, politik dan ekonomi kepada Palestin. Ini termasuk bantuan kewangan dan kemanusiaan menerusi bantuan pembangunan semula di Gaza dan Tebing Barat.

No comments: