Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, March 17, 2009

Lebih 90 Peratus Wakil Calon Tolak Cadangan Guna Sistem Kiraan Digital - Malaysiakini

Kuala Lumpur - Lebih 90 peratus wakil calon yang hadir pada program Taklimat dan Latihan Proses Pemilihan UMNO yang diadakan di Dewan Merdeka, PWTC di sini, jumaat lepas, menolak cadangan menggunakan sistem pengiraan undi secara digital yang dicadangkan bagi pemilihan UMNO hujung bulan ini.

Sebaliknya majoriti mereka yang hadir mahukan pengiraan undi dilakukan secara manual seperti mana yang dilaksanakan sebelum ini.

Walau bagaimanapun Setiausaha Kerja UMNO, Brig Jen (B) Datuk Husainay Hashim, berkata keputusan mengenai perkara itu terletak pada Jawatankuasa Pengurusan UMNO yang dipengerusikan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.
"Kita memberi satu peluang untuk wakil calon membuat pemilihan dan lebih 90 peratus tidak bersetuju.

"Jika pengiraan manual dilaksanakan seperti tahun sebelumnya akan menyebabkan keputusan pemilihan lewat sedikit," katanya.
Beliau juga berkata, wakil calon juga tidak mahu perwakilan tersalah memangkah atau memilih calon semasa mengundi, diberi peluang membetulkan kesalahan tersebut.
"Kalau salah, salahlah. Kehendak mereka ialah supaya kertas undi dipaparkan, terutama undi yang rosak," ujarnya.
Beliau berkata, Jawatankuasa Pemilihan yang dipengerusikan oleh bekas Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Samsuddin Osman juga memutuskan untuk menerima dua simbol bagi memilih calon iaitu tanda pangkah dan tanda rait sebagai memenuhi permintaan wakil calon.
"Kertas undi bagi pemilihan parti pada Perhimpunan Agung UMNO ke-63 dari 24 hingga 28 Mac ini sudah dicetak dan hanya bergantung kepada senarai akhir calon yang mengesahkan bertanding", katanya.
Lebih 2,500 anggota perwakilan parti akan memilih 269 calon yang bertanding pelbagai jawatan dalam Majlis Tertinggi Umno dan ketiga-tiga sayap parti iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri pada pemilihan kali ini.

1 comment: