Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Wednesday, October 29, 2008

Mukhriz - Sampai bila nak duduk bawah ketiak bapak ? - Malaysiakini

Ada kala perasaan meluat pun ada, hairan pun ada dan ada kala tidak faham apa yang sebenarnya mahu disampaikan oleh Tun Mahathir dalam setiap sidang akhbar beliau. Yang nyata agenda beliau adalah untuk memastikan anaknya Mukhriz Mahathir ditabal sebagai Ketua Pemuda UMNO atas bantuan beliau. Mukhriz yang tidak lebih dari seekor robot ataupun boneka banyak mendapat bantuan dari ayahnya melalui pengaruh yang dimilik oleh Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir .

Dalam wawancara di Petaling Jaya ini juga jelas beliau berkempen untuk anaknya apabila mempersoalkan betapa sukarnya golongan muda yang berpelajaran untuk menyertai UMNO. Mungkin beliau mahu menyatakan bahawa Mukhriz boleh lakukan tetapi ini terlalu awal untuk menyatakan demikian. Apa sahaja yang terkeluar dari mulut Mahathir adalah kempen untuk anaknya Mukhriz. Cabar Mukhriaz keluar dari kepompong ayahnya kerana dalam usia 44 tahun sepatutnya matang menghadapi segala rintangan dan dugaan sendiri. Sampai bila Mukhriz mahu duduk dibawah ketiak Tun.

Di Petaling Jaya, bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, Umno memerlukan badan penasihat khas yang bebas daripada sebarang kepentingan peribadi jika ingin melakukan perubahan positif.
“Kita perlu ada badan penasihat, tapi badan penasihat itu perlu tidak mempunyai apa-apa kepentingan diri,” katanya dalam satu wawancara khas yang bertajuk Budaya Pemilihan Umno siaran Astro Awani hari ini.
Ini pernah disuarakan oleh Mukhriz sebelum ini yang meminta UMNO melantik Tun Mahathir sebagai penasihat dan kini diulangi kembali oleh Tun sendiri. Apakah penasihat yang dimaksudkan oleh Tun adalah dirinya sendiri walaupun pernah menafikan bahawa beliau bukanlah penasihat kepada Najib dan Muhyiddin apabila Najib berkuasa nanti.

Namun jelas beliau, jika badan tersebut dipengaruhi pihak-pihak tertentu, ia boleh memberi kesan yang tidak baik kepada Umno itu sendiri.
“Kalau jadi badan penasihat tapi guna pengaruh yang ada untuk dapatkan sesuatu, ia akan memberikan konflik dan nasihat yang diberikan itu mungkin tidak baik,” katanya.
Ini membayangkan bahawa beliau paling sesuai kerana ada pengaruh, mengapa Tun menafikan bukan mahu menajdi penasihat Muhyidin dan Najib sebelum ini. Benarlah kata sahabat-sahabat, jangan letak jawatan ketika berkuasa …. sekarang dah gila talak.

Selain itu beliau berkata Umno seolah-olah menyekat kemasukan generasi muda terutamanya yang berpelajaran tinggi.
“Generasi muda ada sekatan dalam Umno, untuk masuk dalam Umno kita perlu melalui cawangan.

"Ketua cawangan memang tak suka sesiapa yang masuk cawangannya merupakan orang yang lebih berkaliber kerana takut akan kehilangan jawatan,” katanya.
Tambah beliau dengan menyekat kemasukan generasi muda yang berkelulusan tinggi, maka Umno akan kehilangan generasi pelapis yang berdaya saing.
“Sebab itu kita lihat mereka (generasi muda) masuk Pas kerana Umno sendiri yang menyekat, kalau sekat kemasukan orang yang lebih berkaliber maka ini bermakna semakin lama semakin merosot,” katanya.
Jelas bekas Presiden Umno itu, ahli Umno sendiri dilihat seolah-olah merelakan amalan yang tidak sihat diteruskan dalam parti.
“Sebab itu kita lihat tidak ramai yang berani untuk tonjolkan diri untuk (bertanding) jawatan yang sesuai dengan kebolehan mereka, kita tak ada banyak pilihan,” katanya.
Ditanya mengapa Umno tidak menggunakan pemimpin muda untuk mengembalikan kegemilangannya, Mahathir berkata perkara tersebut mesti bermula dari pucuk pimpinan.
”Ini bermula dari atas, kalau yang di atas berkelakuan tak baik, maka segala desakan dan nasihat dari orang ini (pemimpin muda) tak akan dihiraukan oleh sesiapa…kita perlu orang yang ada kredibiliti,” katanya lagi.
Mahathir juga menolak dakwaan yang mengatakan lanskap politik di negara ini semakin berubah sebaliknya beranggapan perubahan yang berlaku terutamanya dalam pilihan raya yang lalu adalah disebabkan tanda protes pihak-pihak tertentu.
“Sebenarnya lanskap ini tak banyak berubah kerana pada tahun 2004 Barisan Nasional (BN) menang dengan begitu besar sekali tapi dalam tempoh hanya empat tahun ia seolah-olah berubah.

“Jadi apakah perubahan ini disebabkan oleh pemikiran baru tentang asas politik di Malaysia ataupun perubahan ini kerana perasaan tidak puas hati dengan kepimpinan yang ada?” katanya.
Beliau berpendapat perubahan ini berlaku kerana wujudnya perasaan tidak puas hati terhadap pemerintahan yang ada kerana ahli akar umbi tidak mempunyai peluang untuk menyatakan pandangan mereka.
”Dari segi pemikiran masih sama, tetapi mereka ambil peluang dalam pilihan raya untuk tunjukkan protes mereka,” katanya.
Bagaimanapun Mahathir masih berkeyakinan BN akan pulih jika semua pemimpin parti komponennya turun padang serta kembali mendekatkan diri dengan rakyat.
”Kalau terus bergaduh sesama sendiri tak ada faedah, pilihan raya lalu bukan sahaja buruk bagi Umno malah semua parti komponennya hampir hancur. Jadi BN perlu tunjuk teladan yang baik untuk kembalikan keyakinan rakyat,” katanya.
Sebenarnya punca ahli UMNO bergaduh sesama sendiri adalah kerana beliau sendiri. Beliaulah yang mengakibatkan UMNO bergaduh sesama sendiri dimana dalam UMNO sekarang ada Team Tun dan Team Pak Lah. Apa yang kita nampak jelas sekarang Tun berkempen secara keterlaluan untuk melihat Mukhriz menang dalam pemilihan Ketua Pemuda UMNO ini. Tanpa Tun siapalah Mukhriz dan tidak mungkin Mukhriz akan dikenali. Akhir sekali, apakah Mukhriz sebenarnya layak bertanding sebagai Ketua Pemuda UMNO ?

Kempen Tun , Jangan tak kempen !!!!!!! Mukhriz masih tunggu jawapan Tun sama ada beliau sepatut berdebat atau tidak.