Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, October 9, 2008

Rakyat Digesa Tolak Pihak Yang Tidak Hormati Pemimpin Negara - Malaysiakini

Datuk Seri Najib Tun Razak menggesa rakyat negara ini supaya menolak sebarang kelakuan kurang ajar dan tidak sopan yang dilakukan pihak tertentu terhadap pemimpin negara.

Timbalan Perdana Menteri berkata kerajaan tidak mahu sikap seumpama itu menjadi amalan kerana jika dibiarkan, ia boleh menjejaskan perpaduan dan kestabilan negara.

Memberi contoh insiden kekecohan semasa rumah terbuka Hari Raya anjuran Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan anggota Kabinet beragama Islam di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) Rabu lepas, Najib berkata tindakan seumpama itu hanya merugikan negara.
“Jika ada pihak-pihak tertentu yang ada tujuan lain, tidak faham budaya bersopan-santun, kurang ajar dan tidak menghormati pemimpin, rakyat perlu menolak. Tindakan ini tidak boleh menjadi amalan,” katanya.
Beliau yang ditemani isteri, Datin Seri Rosmah Mansor sempena lawatan kerja sehari ke Terengganu, berkata demikian ketika berucap melancarkan kiraan detik Kejohanan Kuda Lasak Fei-World Endurance (WEC) 2008 di Kompleks Sukan Negeri di Gong Badak dekat sini pada Khamis.

Turut hadir Menteri Besar Terengganu Datuk Ahmad Said serta Menteri Belia dan Sukan Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Rabu lepas, sekumpulan penyokong Hindu Rights Action Force (Hindraf) menimbulkan kekecohan pada majlis rumah terbuka Hari Raya itu.

Tanpa mempedulikan peraturan, mereka bertindak mendahului barisan pengunjung lain yang sudah pun beratur untuk memasuki dewan sejak pukul 10 pagi.

Menurut saksi yang melihat tindak-tanduk mereka, kumpulan itu mula memotong barisan orang ramai menjelang tengah hari untuk menyerahkan patung beruang dan kad Hari Raya yang mereka dakwa mengandungi 300 tandatangan bagi mendesak pembebasan pemimpin Hindraf yang sedang menjalani tahanan.

Najib berkata tujuan kerajaan mengadakan rumah terbuka berkenaan adalah bagi membolehkan rakyat berjumpa dan berjabat tangan dengan pemimpin negara tanpa sebarang protokol.

Timbalan Perdana Menteri berkata amalan mengadakan rumah terbuka itu adalah budaya unik yang tidak pernah diadakan di mana-mana negara di dunia dan ia menunjukkan keamanan yang dikecapi rakyat di negara ini.
“Tidak pernah di negara lain, rakyat boleh berjumpa dengan pemimpin dengan begitu mudah. (Tetapi) nilai keamanan ini akan rosak, jika ada pihak tertentu yang ada tujuan lain. Nilai keamanan ini tidak boleh diketepikan,” katanya.
Beliau berkata jika tindakan pihak tertentu itu terus dibiarkan, konsep rumah terbuka seumpama itu, mungkin tidak dapat diadakan pada masa hadapan dan ia sudah tentu merugikan.

Najib berkata sikap sopan-santun rakyat negara ini tidak boleh dibeli dengan wang ringgit dan ia tidak boleh sengaja diada-adakan.
“Sikap ini merupakan satu warisan dan legasi masyarakat Malaysia,” katanya, sambil menambah bahawa imej dan budaya sopan-santun itu perlu dipaparkan kepada orang luar semasa berlangsungnya WEC 2008.
WEC 2008 yang dijangka melibatkan 150 penunggang dari 34 buah negara, akan berlangsung dari 6 hingga 9 Nov depan di Terengganu International Endurance Park (TIEP) di Lembah Bidong, Setiu.
*** Bukan hanya Hindraf, dalam UMNO juga ada ramai pemimpin yang patut kita tolak yang tidak menghormati pemimpin Negara. Baik yang muda mahu pun yang telah berumur. Fikirlah sendiri.

2 comments:

Anonymous said...

Though Hindraf isn't not my type of group and i can't quite agree with their act during the Raya open house, but RESPECT IS EARNED NOT YOU DEMAND. Any leaders expect to be respected need to act and carry themselves as respectable. Most of Malaysian leaders has failed to even show any respect for themselves and disregard any respect for humanity, therefore you can't expect others to show you any respect. Those who still tag along these rotten leaders are mainly leaches. So, i would say it's one of the way Hindraf thought is their way to show them that kind of respect.

ctannie said...

Agree with anon. why should be respect snooty,arrogant,greedy and corrupted leaders, who forgot that they are there because WE, THE RAKYAT PUT THEM THERE. Sedar diri la sikit!