Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, October 10, 2008

Mukhriz dahului pencalonan ketua Pemuda - Malaysiakini

mukhriz mahathir and mahathir and khairy and umnoAhli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir mendahului pencalonan untuk jawatan ketua Pemuda Umno apabila mendapat empat pencalonan, mendahulu Khairy Jamaluddin yang setakat ini mendapat tiga pencalonan.

Bahagian terbaru yang mencalonkan Mukhriz adalah Besut yang baru selesai bermesyuarat petang ini.

Setakat ini, Khairy mendapat pencalonan dari Pemuda Machang, Pengkalan Chepa dan yang terbaru dari bahagian Silam.

Manakala Mukhriz pula mendapat pencalonan dari Pemuda Kimanis semalam dan hari ini beliau turut dicalonkan oleh bahagian Jerlun dan petang ini dari bahagian Cameron Highlands, yang turut mencalonkan ahli Parlimen Muar, Razali Ibrahim untuk jawatan naib ketua.

Menurut bekas ketua pemuda bahagian, Zulfekri Awang, seramai 261 ahli hadir, sebulat suara mencalonkan Mukhriz untuk jawatan ketua Pemuda.

Manakala di Cameron Highlands, Mukriz mendapat 62 undi, Khairy (8) dan Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo (3).

Pergerakan Pemuda Umno Silam yang bermesyuarat hari ini sebulat suara mencalonkan Khairy untuk jawatan tersebut.

Manakala ahli exco Pemuda, Datuk Reezal Merican Naina Merican dicalonkan untuk jawatan naib ketua.

Setakat ini, tiga lagi pemimpin lain yang menawarkan diri bertanding jawatan ketua Pemuda - Dr Mohd Khir dan timbalan pengerusi Umno Perlis, Datuk Zahidi Zainul Abidin - belum mendapat sebarang pencalonan.

Selain Reezal, dua orang lagi dicalonkan untuk jawatan naib ketua, iaitu Ketua Pemuda Umno Bahagian Kapar di Selangor, Faizal Abdullah (Machang), ahli Parlimen Muar Razali Ibrahim (Kimanis dan Pengkalan Chepa).

No comments: