Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, October 7, 2008

Jawatan Presiden dan Timbalan tidak dipertandingkan ? - Malaysiakini

Inilah akibatnya apabila kerusi Presiden dibenarkan dipertandingkan sedangkan kerusi ini tidak pernah dipertandingkan sekian lama ketika Tun Mahathir menjadi Presiden dahulu. Perkara ini pernah disuarakan oleh Datuk Seri Azalina othman suatu ketika dahulu , jika kedua kerusi ini dipertandingkan maka akan jadi lah satu pertandingan caca marba dimana semua ahli UMNO yang layak akan cuba merebut kerusi tertinggi ini. Apa salah mahu mencuba nasib. Kini sudah ada tiga pemimpin UMNO yang menyuarakan hasrat mereka mahu bertanding merebut kerusi Timbalan Presiden , mereka ialah Datuk Zahid Hamidi , Datuk Wira Ali Rustam, Datuk Nur Jazlan Mohamad Rahmat dan hari ini Ketua UMNO Cawangan Kampung Ubai, Pekan, Mohammad Hanapi Salleh mengumumkan hasrat bertanding jawatan Naib Presiden pada pemilihan parti Mac tahun depan, sekiranya mendapat pencalonan.

UMNO kini dilihat sebagai sebuah parti yang kelam kabut dan seharusnya Presiden dan Timbalan Presiden membuat satu keputusan yang tegas untuk menyekat UMNO dari menjadi sebuah parti di mana pemimpinnya terlalu ghiarah dan mementingkan diri sendiri tanpa memikirkan pengukuhan parti.

Rais Yatim berkata, Individu yang menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO diingatkan supaya jangan memperjudikan masa depan negara dengan melakukan eksperimen bersaing untuk merebut jawatan penting tersebut.Sambil melahirkan rasa terkejut dengan minat mendadak ahli-ahli parti terhadap jawatan nombor dua itu, ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, mereka seharusnya tahu ‘mengukur baju di badan sendiri’.Tegasnya, mereka yang ingin bersaing merebut jawatan Presiden dan Timbalan Presiden sekurang-kurangnya perlu melepasi kriteria penting termasuk telah teruji kepimpinan dan keintelektualan diri. Beliau ketawa besar apabila mendengar Datuk Nur Jazlan menawarkan diri sebagai Timbalan Presiden kerana beliau hanyalah Ketua Bahagian dan juga DUN Pulai.

Yang lebih menarik lagi , apabila Mohammad Hanapi, 53, yang memegang jawatan Ketua UMNO cawangan itu sejak 32 tahun lepas berkata, pertandingan dalam parti mencerminkan demokrasi masih hidup di dalam UMNO dan ia merupakan satu perkembangan positif.
”Setiap ahli berhak bertanding bagi mana-mana jawatan jika mempunyai kelayakan dan sokongan mencukupi,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.
Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob yang kecewa dengan sikap ahli-ahli UMNO berlumba-lumba menawarkan diri untuk bertanding pada pemilihan parti Mac depan, menyifatkan tindakan mereka itu sebagai ‘gila jawatan’.Sambil melahirkan rasa kesal dengan apa yang berlaku, katanya, trend seumpama itu hanya akan membawa kemudaratan kepada masa depan parti dan orang Melayu.
”Ramai orang kata, ini satu perkembangan sihat, ramai boleh menawarkan diri dan perwakilan boleh memilih daripada kumpulan yang ramai calon terbaik.

”Tetapi bagi saya, ini satu trend yang tidak begitu sihat, seolah-olah UMNO menjadi satu tempat untuk memperjuangkan kepentingan diri masing-masing,” katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Adalah lebih baik sekiranya kita tidak mahu UMNO menjadi lebih kelam kabut dan terus karam dalam kegilaan perebutan jawatan , kerusi Presiden dan Timbalan Presiden dikekalkan tidak ada pertandingan dan Perdana Menteri akan membuat peralihan kuasa setelah keadaan kegilaan ini terkawal. Pertandingan akan menjadi bagaikan tidak berkualiti apabila mereka yang tidak sampai tahap kelayakan akan turut serta bertanding walaupun perlembagaan tidak menghalang mereka untuk bertanding. Itu yang telah berani membuka mulut dan masih ramai yang tunggu dan lihat apakah keputusan presiden Parti yang akan di umumkan dalam masa sehari dua ini.

No comments: