Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Thursday, October 9, 2008

Cabaran besar Najib - Malaysiakini

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata cabaran berat yang bakal dipikul Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak apabila mengambil alih tampuk pemerintahan negara ialah mengembalikan keyakinan rakyat terhadap Umno dan Barisan Nasional (BN) bagi mencapai kemenangan lebih besar pada pilihan raya umum akan datang.
“Cabaran besar ialah bagaimana untuk beliau mengembalikan semula keyakinan rakyat kepada BN agar BN dapat terus memerintah dan menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara maju,” katanya kepada pemberita selepas mesyuarat khas Dewan Tertinggi BN di Kuala Lumpur semalam.
Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi smalam telah mengumumkan beliau tidak akan mempertahankan jawatan Presiden Umno pada Perhimpunan Agung Umno Mac depan dan menamakan Najib sebagai penggantinya.

Mohd Ali berharap agar pemimpin Umno terdahulu seperti Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tengku Razaleigh Hamzah serta veteran Umno yang lain agar menyokong Najib sebagai Presiden Umno dan Perdana Menteri selepas mengambil alih kuasa itu daripada Abdullah.
“Saya berpendapat kepemimpinan Umno di semua peringkat perlu kembali bersama menyokong pucuk pimpinan Perdana Menteri kita dan Presiden parti yang baru iaitu Najib selepas Perhimpunan Agung Umno.

“Pemimpin yang lepas harap sokong Najib seperti Tun Mahathir, Ku Li (Tengku Razaleigh) dan orang lama-lama yang lain akan beri sokongan padu kepada Najib sebagai Presiden Umno yang baru,” katanya.
Mohd Ali berkata anggota Umno di semua peringkat perlu menguatkan parti untuk bersama menghadapi cabaran yang lebih besar demi menyatu padukan parti.

No comments: