Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, October 10, 2008

Ahli UMNO Perlu Teladani Sifat Kepimpinan Pak Lah, Najib - Malaysiakini

Keputusan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam proses peralihan kepimpinan baru-baru ini secara jelas menunjukkan bahawa beliau bukan sebagaimana yang didakwa selama ini iaitu seorang yang ingin kekal berkuasa, kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Jelasnya, keputusan itu juga menunjukkan beliau telah sudi mendengar suara akar umbi dan ini membuktikan bahawa jiwanya terhadap UMNO cukup tinggi.
"Walau apa pun keadaannya yang lebih penting sekarang ialah kita sudah mengetahui keputusannya, maka yang perlu diutamakan selepas ini ialah kekuatan seluruh ahli parti dan rakyat untuk menghadapi episod mutakhir politik tanah air ini.

"Secara jelas, kematangan, kebijakan, dan ketelusan serta keikhlasan adalah amat dituntut dalam keadaan seperti ini. Setiap ahli parti daripada semua peringkat harus berlapang dada dan berusaha merasionalkan pemikiran dan tindakan masing-masing.

"Kita bukan berada dalam zon perang atau pun pilihan raya. Kita hanya berada dalam situasi untuk mencari pendekatan terbaik bagi memastikan proses peralihan kuasa dapat dijayakan sepenuhnya", katanya di Kuala Lumpur, hari ini.
Pada masa yang sama kata beliau lagi dalam tempoh beberapa bulan ini juga kesabaran, ketabahan, kematangan dan pegangan Datuk Seri Najib Tun Razak yang meletakkan kepentingan parti sebagai satu keutamaan dalam menghadapi senario semasa kepimpinan politik tanah air cukup mengkagumkan.

Tambah beliau daya penghormatan dan kesetiaannya kepada Presiden parti dalam menghadapi saat-saat getir kepimpinan parti memang tidak wajar dipertikaikan oleh sesiapapun.
"Di dalam hal ini, ternyata, Datuk Seri Najib telah meletakkan nilai dan tradisi UMNO melebihi daripada segala kepentingan.

"Kesediaan beliau yang secara terbuka dan menghormati kehendak akar umbi serta kepimpinan parti adalah merupakan satu kriteria utama sebagai pemimpin utama negara dan parti", ujarnya.
Ini sekaligus katanya membuktikan bahawa amalan, budaya dan nilai parti UMNO masih lagi segar dan erat dijunjung.
"Dari segi kepimpinan politik, seharusnya cara Datuk Seri Najib ini wajar menjadi satu teladan terutama kepada pemimpin-pemimpin muda yang sedang menawarkan diri bertanding di semua peringkat sempena mesyuarat-mesyuarat bahagian.

"Perebutan jawatan di semua peringkat janganlah hendaknya menjadikan parti yang di warisi ini tak padu", katanya.
Beliau percaya Datuk Seri Najib sememangnya mampu memikul tanggungjawab, amanah dan tugas yang telah diberikan.
"Pengalaman beliau bermula daripada menjadi pemimpin peringkat negeri, persekutuan dan antarabangsa seperti UNESCO perlu menjadi asas kepada rakyat untuk memberi peluang dan bersama membantu mengurus negara dengan cemerlang.

"Selain itu, penglibatan beliau secara menyeluruh di pelbagai peringkat parti UMNO dan BN sebelum ini juga perlu dijadikan sandaran oleh kita untuk yakin sepenuhnya dengan kemampuan beliau untuk membuat tranformasi dalam UMNO dan BN", ujarnya.
Sudah pasti kata beliau, Datuk Seri Najib akan berusaha sebaik mungkin untuk melakukan perubahan secara lebih struktural, strategikal dan sistematik untuk UMNO dan BN.

Jelasnya ini juga adalah demi untuk menarik semula sokongan rakyat kepada kerajaan.
"Adalah menjadi harapan saya juga, cara, pendekatan dan proses peralihan kepimpinan yang berlaku antara Pak Lah dan Datuk Seri Najib dapat menjadi pengajaran dan panduan yang berguna kepada semua supaya parti lebih padu, kuat dan utuh pada masa yang akan datang.

"Keikhlasan Datuk Seri Najib untuk meneruskan agenda negara yang sedia ada adalah suatu yang positif dan wajar dicontohi. Saya tahu Datuk Seri Najib cukup bijak dalam menghayati semua agenda negara yang telah diketengahkan oleh Presiden parti selama ini", ujarnya.
Beliau seterusnya yakin bahawa pelantikan Datuk Seri Najib ini akan diterima sepenuhnya oleh semua pihak sama ada oleh komuniti di kampung, bandar, profesional, politik dan juga tidak terkecuali komuniti pelabur tempatan dan antarabangsa.
"Secara peribadi, saya akan terus memberikan sokongan kepada Pak Lah dan meletakkan sepenuh harapan kepada Datuk Seri Najib untuk merencanakan agenda ekonomi, politik dan sosial yang terbaik untuk negara", katanya.

No comments: