Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Friday, September 26, 2008

Kerajaan Pakatan Rakyat mungkir janji Roboh Kuil, kata Samy Vellu - Malaysiakini

Arahan merobohkan kuil Sri Maha Kaliamman dibuat oleh Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) di luar pengetahuan kerajaan Selangor, kata exco kerajaan tempatan Dr Xavier Jayakumar. Apakah ini alasan yang diberikan oleh kerajaan Negeri Selangor kerana kuasa dan pemerantahan dalam negeri Selangor adalah kuasa pembangkang. Bagaimana sebuah kerajaan negeri yang berkuasa tidak tahu apa yang dilakukan oleh badan kerajaan berkenaan.

Sementara ahli parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin menjelaskan, tindakan merobohkan kuil itu “berpunca daripada salah faham” antara pihak MPAJ dengan pengurusan kuil.Beliau, yang juga ketua wanita PKR berkata, salah faham itu melibatkan hal-hal pengubahsuaian bangunan, dokumentasi dan prosedur pengurusan.

Semalam Presiden MIC Datuk Seri S Samy Vellu berkata, kerajaan negeri pimpinan Pakatan Rakyat melanggar janji pilihanrayanya yang menjamin tidak akan merobohkan rumah ibadat bukan Islam.

Beliau menyifatkan tindakan merobohkan kuil itu sebagai kecuaian PBT yang bertindak sedemikian tanpa terlebih mengalihkan kuil tersebut.

No comments: