Live Blog Berita & Informasi Terkini
 

Tuesday, September 23, 2008

Apakah tanpa Pak Lah UMNO akan berubah ? - Malaysiakini

Jangan terlalu ghiarah untuk mendesak Pak Lah meletakan jawatan sebelum Mesyuarat Agung UMNO 2008 kerana Pak Lah punya hak tersendiri untuk menentukan sama ada beliau mahu mengekalkan jawatan sebagai Presiden UMNO atau tidak. Perhubungan UMNO Pulau Pinang dan Kelantan hari ini mengikrarkan sokongan terhadap Perdana Menteri. Jangan hanya kerana dua atau tiga pemimpin yang mendesak Pak Lah untuk mengundurkan diri kita membuat keputusan bahawa itu adalah suara seluruh bahagian.

Tiada sebab Pak Lah perlu mengalah kerana desakan mereka yang gila untuk bertanding seperti Muhyiddin Yassin Tengku Razaleigh Hamzah atau Mukhriz Tun Mahathir mahupun Khir Toyo. Mereka ini punya agenda tersendiri untuk memudahkan laluan mereka untuk merebut jawatan yang mereka pertandingkan. Mereka ini semua gila kuasa sehingga lupa apa yang mereka lakukan adalah satu perbuatan yang diluar batasan ahli UMNO. Alasan yang mereka gunakan untuk menyelamatkan UMNO adalah satu alasan yang dengkil dan hanya merupakan alasan kosmetik. Apakah tanpa Pak Lah dalam UMNO , UMNO boleh mengembalikan kegemilangan UMNO dalam sekelip mata jika UMNO masih mempunyai ahli seperti mereka ini.

Apakah mereka ini lebih baik dari Pak Lah, apakah Tengku Razaleigh lebih baik dari Pak Lah, Apakah Mukhriz dan Khir Toyo adalah lebih baik dari Pak Lah apakah Muhiyuddin lebih baik dari Pak Lah. Adakah lebih baik UMNO memilih orang lain sekiranya Pak Lah mahu berundur sekurang-kurangnya orang yang akan dipilih adalah lebih baik dari mereka ini tidak kurang ajar kepada Presiden Parti. Apa istimewanya Khir Toyo , apa istimewanya Mukhriz, jika mereka dipilih sebagai Ketua pemuda apakah dapat mereka melakukan perubahan dalam UMNO?Jika mereka boleh lakukan kenapa mereka mahu menunggu sampai terpilih sebagai Ketua Pemuda? Kenapa tidak mereka lakukan sekarang,Jika mereka boleh membuktikan bahawa mereka boleh melakukan pasti mereka akan dipilih sebagai Ketua Pemuda nanti.

Apakah istimewa Muhyiddin dan Ku Li , sekali lagi , apakah mereka boleh merubah UMNO setelah menjadi Presiden dan Timbalan Presiden. Jika boleh lakukan kenapa mereka tidak merubah UMNO dari sekarang , kenapa mahu menunggu bila jadi Perdana Menteri yang baru dan Timbalan Perdana Menteri yang baru,? Matlamat perjuangan mereka hanya lah mahu menjatuhkan Perdana Menteri , lepas Perdana Menteri jatuh mereka akan menggantikan Perdana Menteri , sekali lagi kita persoalkan , apakah mereka boleh menjadi Perdana Menteri yang lebih baik dari Pak Lah mahupun Naijib Tun Razak. Apa yang kita dengar dari mereka sekarang hanyalah Pak Lah berundur, Pak lah cepat berundur. itu saja yang kita dengar dari mereka.

Apakah pencapaian Khir Toyo - Tanyalah diri sendiri akan pencapaian Khir Toyo di Selangor ? Apakah beliau dikagumi oleh rakyat Selangor, mengapa Selangor tergadai. Salah siapa ? Jika beliau mempunyai pantadbiran yang baik walaupun betapa serangan media terhadapnya tentu sekali beliau tidak akan tewas dan terlepas negeri Selangor ke tangan pembangkang. Jika jawapannya itu adalah senario politik dan tuntutan politik masa ini , kenapa N Sembilan , Melaka , Johor , Pahang , Sabah dan Sarawak masih dalam gemgaman BN. Kerusi MB Selangor sememangnya sentiasa panas, tetapi MB yang lalu tidak mengadai Selangor ke tangan pembangkang. Apakah beliau layak untuk mendesak Perdana Menteri untuk meletakkan jawatan.Layakkah kita menyokong politikus sebegini yang tinggal nyawa ikan untuk mendesak Pak Lah meletakkan jawatan?

Apa pula track rekod Mukhriz yang baru setahun jagung dalam arena politik mendesak Pak Lah meletakkan jawatan , Beliau sendiri gagal untuk memenangi kerusi ketua Pemuda Umno di Bahagian sendiri. Apakah jasa beliau kepada UMNO lebih besar dari jasa Pak Lah , apa hak beliau selaku Ahli Parlimen dan hanya exco pemuda untuk mendesak Pak Lah meletakkan jawatan, Mukhriz adalah boneka Tun yang sememangnya tidak lagi boleh menerima Pak Lah sehingga sanggup menyeru MCA dan MIC menendang Pak Lah. Baik ke niat Tun ? Sewaktu Tun mengalami krisis ketidakpercayaan orang Melayu dahulu adakah almarhum Tengku Abdul Rahman mencampuri politik Tun, Apa yang tidak di katakan oleh orang Melayu ketika itu , Tun juga hampir didingkir dan hanya memenangi beberapa undi yang tipis ketika menentang Ku Li sewaktu pemilihan UMNO yang lalu.Kalau Mukhriz bukan anak Tun, mungkin Mukhriz telah lama disingkir oleh ahli UMNO. Budak mentah mahu menyinkirkan presiden parti. Ketua Pemuda pun Mukhriz belum tahu mendapat pencalonan yang cukup.

Siapa Muhyiddin Yassin , tidak lebih dari kacang yang lupakan kulit. Pak Lah memberikan beliau tempat yang baik dalam kabinet. Pak Lah memberikan beliau kepercayaan. Kerana sikap tamak , sebagai seorang Naib Presiden sepatutnya Muhyiddin Yassin berdiri teguh bersama Ali Rustam dan Najib . Olah kerana sikap tamak dan ingin menagguk di air yang keruh dengan alasan untuk menyelamatkan UMNO.Keadilan hanya menang satu kerusi Parlimen sahaja pada tahun 2004 , Pas tidak pernah menang besar , Dap pernah kalah teruk,mereka selamatkan parti mereka bukan dengan menyingkir Presiden mereka. Mengapa UMNO yang tidak kalah dan masih menjadi pemerentah mahu menyingkir Presiden mereka. Mengapa mereka tidak mencari kesilapan parti tetapi hanya menyalak mahu menyingkirkan presiden, sebab mereka mahukan tempat berkenaan , Mujur Najib matang tidak gila kuasa macam mereka. Itu pun Najib dihetam kerana bersikap matang, Inilah kualiti yang kepimpinan yang kita mahukan.Apakah Muhyiddin selaku front liner tidak bersalah ketika kita tewas lima negeri , Apakah sewaktu mesyuarat MT Muhyiddin di kecualikan dan tidak bertanggungjawab membuat segala keputusan,

Mengapa tidak desak untuk singkirkan Muhyiddin sekali. Mukhriz tidak bertanggungjawab kerana dia hanyalah exco pemuda sahaja tidak ada peranan dalam UMNO.Ku Li juga tidak bertanggungjawab kerana beliau hanya ahli Parlimen sahaja di Gua Musang tempat tradisional . Sekali - sekali balik gua musang bawa tembakau berikan kepada orang asli, cukup sudah untuk terus menjadi ahli parlimen yang baik. Apa perlu memikirkan untuk memenangkan Kelantan , itu tugas Anwar Musa dan Awang Adik. Kalau Selangor masih di tangan BN , Tidakkah kita masih kuat ? itu saja komen penulis mengenai tanggungjawab Khir Toyo.

Atas dasar tanggungjawab Pak Lah merangkakan peralihan kuasa, itu juga mereka tidak puas hati, Mereka mahukan Pak Lah ditendang segera.Baik kah pemimpin ini ? Terus terang saya katakan ,tanpa Pak Lah UMNO tetap sebegini ataupun akan menjadi tambah buruk lagi kerana niat dan nawaitu pemimpin UMNO yang gila kuasa. Lepas ini Najib pula jadi sasaran. sehinggalah Mukhriz naik menjadi Perdana Menteri selepas Muhyiddin menjadi Perdana Menteri , barulah akan senyap seketika kerana Mukhriz akan memerentah selama 22 tahun dan jika waktu zaman Tun UMNO berpecah sebanayak 3 kali mungkin di zaman Mukhriz UMNO akan berpecah lagi 3 kali dan terpaksa pula menubuhkan satu lagi UMNO paling baru dan Mukhriz sebagai ahli yang pertama dan isterinya ahli yang kedua.

Apakah salahnya mereka hanya berdiri teguh di belakang Presiden dan Timbalan Presiden dan kuatkan kembali UMNO. Sudahlah kita akui kita sekarang ini lemah, di tambah pula dengan mereka ini melemahkan UMNO lagi dari dalam. Mujur masih ramai yang sayangkan UMNO dan berdiri teguh mempertahankan kubu dan benteng UMNO dari ketirisan diserang oleh Anwar Ibrahim. Apakah mereka ini semua tidak kecewa apabila BN tewas di lima negeri, mereka ini juga kecewa tetapi mereka lebih matang mengutip tulang tulang yang berterabur dan mendirikan kekukuhan UMNO dibelakang Pak Lah , jika mereka ini semua berperangai macam geng pendesak ini UMNO sudah lama berkubur dan 916 kita akan berputih mata,

Walaupun ahli parlimen dari Sabah lantang menghantam kepimpinan pusat mereka mendesak hebat tetapi mereka kemabli bersatu apabila UMNO diserang musuh. Kami terharu dengan semangat mereka dari Sabah dan Sarawak yang berdiri menjadi benteng menguatkan kubu UMNO. Anifah Aman dan Ghafur yang kecewa dengan perlantikan mereka sebagai timbalan menteri , bangun mempertahankan benteng UMNO apabila UMNO dalam kemelut, Mereka meninggalkan negeri Sabah , Sarawak turun berkempen di Permatang Pauh, menyatukan barisan dan membuktikan perpaduan , mata ini sendiri menyaksikan Bung Mokhtar bermandi peluh berkempen. Tidakklah kita kecewa mendengar keyataan akhbar Mukhriz sebaik sahaja tamat pilihanraya kecil Permatang Pauh. “Saya yakin mendapat pencalonan yang cukup apabila bertemu akar umbi pemuda di Permatang Pauh kerana mereka berjanji untuk mencalonkan saya’ jika sebelum ini Mukhriz tidak yakin akan di calonkan.

Pembaca fikirkanlah apa yang penulis mahu sampaikan , Khir Toyo dan Mukhriz kemudian menyatakan kekalahan di Permatang Pauh membayangkan rakyat tidak percaya lagi kepada Presiden Parti. Permatang Pauh tidak membuktikan apa-apa dan tidak mewakili rakyat seluruh Malaysia. Jika G.Bush menentang Anwar di Permatang Pauh pasti Bush pun akan kalah.Kehadiran Khir Toyo dan Mukhriz di Permatang Pauh hanyalah sekadar menunggu masa untuk mahu bertepuk tangan dan menyalahkan Perdana Menteri dan Khairy Jamaluddin sedangkan mereka sendiri menjadi saksi dan faham mengapa kita kalah di Permatang Pauh.

Sekurang-kurangnya Khairy menunaikan tanggungjawab beliau sebagai Naib Pemuda UMNO walaupun beliau tahu akan menghadapi cemuhan sekiranya BN tewas di Permatang Pauh. Khairy boleh buat tidak tahu sahaja jika tidak mahu dipersalahkan atau tidak mahu dicemuh atau pun Khairy juga boleh ambil kesempatann ini untuk berkempen seperti yang mereka lakukan. Cemuhan tetap akan diterima juga. Tetapi inilah tanggungjawab dan bagi Khairy , tiada jalan lain , tanggungjawab perlu diutamakan. lebih baik Khairy berdiri di atas pentas tetapi ikhlas dan sanggup memikul tanggungjawab kekalahan daripada berdiri di atas pentas dengan niat yang tidak ikhlas dan lari dari tanggungjawab dan menyalahkan orang lain kerana kekalahan bersama.

Kekalahan BN di permatang Pauh adalah kekalahan BN dan bukan Khairy atau Pak lah sahaja yang salah dan Khir Toyo dan Mukhriz tidak salah, Berhentilah menunding jari kepada orang lain atas kelemahan kita bersama.UMNO lemah adalah kerana semua pemimpin dan ahli nya, Khir Toyo , Muhyiddin , Mukhriz , Ku Li juga bertanggungjawab. UMNO bukan Pak Lah dan bukan Khiary , UMNO adalah kita. Janganlah hanya kerana mengejar jawatann kita perlu menyalahkan dan menyingkir orang lain, Kerana suatu hari kita juga akan disingkir seperti apa yang kita lakukan,

Apa yang mereka sebenar mahukan? Jika mereka katakan biar ahli akar umbi dan bahagian yang tentukan. Biarlah bahagian dan ahli akar umbi yang tentukan , Kenapa menyalak sekarang , Mesyuarat Bahagian hanya bermula pada 9 Oktober sehingga 9 November, tunggulah 9 November yang tentukan. Mengapa tak habis-habis menyalak. Jika mahu Pak Lah berundur , Pak Lah sudah pun mahu berundur, sabar sahaja, jika alasan tidak sempat mahu membuat persedian unntuk PRU 13 , buatlah sekarang , kalau asyik menyalak , macam mana nak bersedia. Hentikan salakan , mulakan kerja.

1 comment:

Anonymous said...

Anonymous said…

We call upon all the Rakyats of Malaysia to sign a Petition to be sent to the Yang Di-Pertuan Agong to release RPK from his detention under ISA because there is a hidden agenda of a conspiracy of using his detention to silence him so that he could not further release more evidences against the real C4 murderers of Altantuya because all the accused persons were all fall guys of the real murderers because they all did not have a real & logical motive to commit the murder of the Mongolian Lady.

THE NEW DAWN OF MALAYSIA HAS COME & THE FIRST THING IS TO ALLOW APPEALS & THEN RELEASE ALL ISA DETAINEES, ABOLISH ISA, OSA, SEDITION OR WHATEVER ACTS THAT COULD BE EXPLOITED AND MADE PREJUDICIAL AND OPPRESSIVE TO THE VOICE OF DISSENT FROM ALL THE RAKYATS.

It is very easy to generate Police Reports against DSAI by using Penang Mamak Umno’s 25 Members headed by Wan Abidin Zain, who claimed to be non-partisan, using their uneasiness that most Penangites will now be boycotting Nasi Kandar one more round???

It is very Sad that the legacy of Malaysian Independence is reduced by this Moronic Flip Flop Coward into great disrepute and a laughing stock of the whole world and knowing very well that the UMNO Government has technically collapsed and they lost the locus standi to govern but yet he has decided to shamelessly still cling on to power via dubious means like hiding himself via using of the ISA and we cannot imagine that the Malaysia Moronic Flip Flop Coward has now stoop so low and using the Police Deputy IGP as his willing tools especially the Deputy IGP’s clearly taking side as the Police must be neutral and should be not politiking for him.

The Coward Moronic Flip Flop Chicken dare not meet DSAI face to face to settle matters but chose hiding under the use of ISA and that is what you have as a disgraceful cowardice leader for UMNO.

After 51 years MALAYSIA IS NOT GOING ANYWHERE but backwards because of the Oppression from the UMNO goons’ divide and rule fear tactics the Rakyats have matured & you must see all this coming because All The Rakyats of Malaysia are all fed-up & can no longer with-stand the hypocrisies, bullshits, lies and deceits of these UMNO Clowns now in Power ok???

We urge all BN Components MPs with a conscience to do the necessary to make possible a New Malaysia for all Rakyats of Malaysia so that all our children and their children & their children’s children’s future will be safe and secured in the Country we all love and not be intimidated by those UMNO Clowns now in power with their oppressive & fear tactics and in the verge of making Malaysia a Police State if left unchecked otherwise. Save RPK as he is the midst of a conspiracy of the real murderers of Altantuya to silence him for good, instead of being C4ed he could be poisoned and worse off if he is on hunger strike by himself. The Acting IGP is defending the Police position after being made the tools of UMNO’s fear tactics & so he is now making lame excuses for being the Stringed Puppet to be easily manipulated by the Puppeteer, power that be. The Deputy IGP must be held personally responsible for the safety of RPK who has been heard to be tortured otherwise he must be made to eat his own medicine come the New Dawn of Malaysia.

Moronic PeeM and Botak Home Minister last minutes’ attempts to cling on power by using the fear tactics of using the ISA at their whims and fancies selectively against dissent & tried to deny their own actions as they now have no balls to face the wrath of the all the Rakyats of Malaysia. ONE DAY THE MORONIC BOTAK AND FLIP FLOP AND C4 MUST BE MADE TO TASTE THEIR OWN MEDICINE OK?

All Rakyats of Malaysia will see to that these Clowns will be thrown out soon come the New Dawn of Malaysia & that all Rakyats of Malaysia will welcome the New Malaysia on Malaysia Day 916, 2008 for a Malaysia for All Malaysians.

Justice MUST BE DONE for Altantuya and for all those detained under ISA without the trial nor the rights of appeal. Light-up a Candle in the Lantern of the Mid-Autumn Festival for them all to usher in the NEW DAWN OF MALAYSIA COME 916, 2008